Berita Harian : Kencing Manis : 70% Risiko Buta, Kudung


KUALA LUMPUR : Lebih 70 peratus penghidap kencing manis di negara ini menghadapi risiko buta, strok, kegagalan jantung dan buah pinggang serta kudung kerana gagal mengawal paras gula dalam badan.

Ini berdasarkan kajian Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan tiga universiti tempatan terhadap 53,000 penghidap kencing manis seluruh negara.

Kajian itu mendapati hanya 22.5 peratus responden lulus ujian HbA1c dengan mempunyai paras kawalan gula dalam darah kurang 6.5 peratus seperti ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Manakala 77.5 peratus responden yang diuji itu mempunyai paras kandungan gula melebihi tahap ditetapkan, sekali gus meningkatkan risiko komplikasi akibat penyakit kronik itu.

Kawal Gula Elak Komplikasi

Presiden Persatuan Diabetes, Prof Datuk Dr Ikram Shah Ismail, berkata kawalan paras gula dalam darah penting bagi mengelakkan komplikasi kerosakan sehingga buta, kegagalan buah pinggang, jantung, strok dan gangren yang menyebabkan kaki atau tangan terpaksa dipotong.

Kredit to Berita Harian Online.

Berita baik kepada anda yang mengalami masalah ini, jawapannya ada pada Excel Pack PCN.


Total Solution bagi mereka yang pertama kali menghadapi situasi kronik seperti gambar di atas. Kereta setahun 4 kali kita servis tukar minyak hitam dan sebagainya tetapi bila kali terakhir anda servis badan anda? Excel Pack PCN adalah jawapannya.


Bila badan dah servis, kos rawatan anda dah mula menjimatkan. Bagi mengekalkan kesihatan, maintain dengan kombinasi Jeli Gamat GOLD dan Spirulina Pacifica serta tambahan Bio C Complex memberikan kesan yang optimum dalam mengembalikan semula nikmat kesihatan yanag telah hilang selama ini. Cubalah hari ini!


Untuk Pesanan (Klik)

Comments

Popular posts from this blog

Khasiat & Manfaat Jelly Gamat GOLD Luxor

Makan Jeli Gamat GOLD Ada TINDAK BALAS Tak??

Soalan Yang Kerap Ditanya Mengenai Khasiat & Manfaat Jelly Gamat GOLD Luxor