Tips Hilangkan Batuk Tanpa Guna Ubat


Untuk pengetahuan parents semua, menurut kajian oleh Canadian Family Physician, ubat batuk bahaya untuk kanak-kanak di bawah umur 4 tahun. Penggunaan ubat batuk boleh menyebabkan kematian!!


Tapi parents boleh amalkan tips ini untuk kurangkan batuk anak-anak. InsyaAllah.. jika diizinkanNya, berkesan.

1) Rehatkan Anak
Tenaga diperlukan untuk melawan jangkitan. Dengan rehat yang cukup, proses penyembuhan dapat berlaku

2) Mandi Air Suam (semua peringkat umur)
air suam membantu mencairkan kahak dalam rongga hidung dan tekak.
- juga membantu merehatkan minda anak-anak.

3) Saline Drops dan Bulb Syringe (semua peringkat umur)
- penggunaan saline drops melegakan hidung tersumbat.
- Bulb syringe bagus digunakan untuk bayi. gunakan 15 minit sebelum menyusu baby, supaya penyusuan lebih lancar.

4) Vapor Rubs (3 bulan ke atas)
kajian menunjukkan kandungan vapor rubs tiada kesan keatas hidung yang tersumbat, tetapi ia membantu anak bernafas dengan lebih baik keran kesan penyejukan bahan vapor rubs

5) Banyakkan Minum Air (6 bulan ke atas)
Air membantu mencegah kekeringan dan mengurangkan hingus dan kahak

6) Sup Panas/Suam (6 bulan ke atas)
Sup panas bantu melegakan hidung yang tersumbat

7) Meninggikan Kepala Anak Semasa Tidur (12 bulan ke atas)
tinggikan kepala anak semasa tidur dengan meletakkan kain atau bantal yang lebih. keadaan ini membantu anak bernafas dengan lebih baik

8) Madu (12 bulan ke atas)
Menurut kajian, madu dapat melegakan sakit kerongkong dan juga membantu menghilangkan kahak. Malah Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Quran, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".

9) Ajar anak keluarkan kahak (2 tahun ke atas)
Ajar anak keluarkan kahak sendiri jika dia dah cukup besar dan pandai keluarkan kahak.

10) Berkumur dengan air garam (4 tahun dan ke atas)
Ini boleh mengurangkan sakit tekak dan batuk, juga membantu mengeluarkan kahak dari kerongkong.

11) Suapkan anak 1 sudu Jeli Gamat Gold supaya antibodi anak kuat dan tidak mudah berjangkit dengan macam-macam virus kat luar sana tu. Bila nampak anak mengalami simptom nak selsema terus je bagi supaya keadaan tidak berlarutan. Boleh beri sejak lahir. Cuma sukatan sahaja berbeza ikut umur..


Untuk Pesanan (klik)

 Hubungi admin 018-3597495 untuk pesanan=)

Jom Like & Share page House Of Gamat GOLD
http://www.facebook.com/JeliGamatGold

Comments

Popular posts from this blog

Khasiat Luxor Jelly Gamat GOLD

5 Penyebab Jantung Bengkak

[ Salah Faham Gamat Menyebabkan Sel Kanser Membiak? ]