GAMAT - WARISAN MALAYSIA
Sejak beberapa ratus tahun dahulu, masyarakat Melayu telah menggunakan gamat sebagai ubat serbaguna dan makanan kesihatan untuk mencegah penyakit, kekal sihat dan cergas. Menurut Lagenda Langkawi, Puteri Mahsuri menggunakan gamat untuk kesihatan dalaman dan juga luaran. Buku Perubatan Cina yang terkenal juga mencatatkan kehebatan dan keberkesanan gamat yang diumpamakan sebagai “Ginseng” dari laut. Menurut Prof Ridzwan Hashim, berbagai panggilan tempatan terhadap timun laut Malaysia telah diberikan mengikut suku kaum etnik tempatan samada sebagai bat, balat (Sabah), trepang (Indonesia), brunok, hoi-sum (Orang Cina) atau gamat (orang Melayu). Orang Portugis pula menyebut timun laut sebagai beche-de-mer. Rupa bentuk, saiz dan warna timun laut adalah berbagai dan bergantung kepada spesies. Gamat kaya dengan pelbagai khasiat dan nutrien penting yang diperlukan tubuh badan kita. Jadi bagi memudahkan anda nak tahu apakah manfaat gamat ni, boleh lihat gambar di bawah. 8 KHASIAT UTAMA ROYAL GAM