GAMAT Potensi Pencegahan Kanser
Makan gamat boleh membantu mencegah pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser. Ini kerana gamat mengandungi jumlah yang tinggi sebatian yang dikenali sebagai glikosida triterpin, yang mempunyai aktiviti anti-tumor. Menurut kajian yang dijalankan oleh saintis China yang disiarkan pada bulan Ogos 2005 dalam "Kanser Biologi & Terapi", gamat juga mengandungi sebatian yang dikenali sebagai philinopside E, atau PE. PE menghalang pembentukan salur darah yang membekalkan nutrien kepada sel tumor. Ini menekan pertumbuhan dan perkembangan sel tumor di dalam badan anda. Sumber : http://healthyeating.sfgate.com/benefits-sea-cucumber-5710.html Namun khasiat gamat juga tidak mudah diserap oleh badan kita jika diambil secara tradisional. Oleh itu, kita perlu memilih pati gamat yang diektrak dengan teknologi yang canggih kerana cara ini dapat mengekalkan semua khasiat semula jadi yang terkandung di dalam gamat, bahkan juga lebih mudah dimakan dan mempunyai tahap penyera