AWAS !! 10 Zat Berbahaya ini Tidak Boleh Ada dalam Makanan
Pernahkah kita benar-benar menyedari apa yang kita makan, termasuk kandungan-kandungan di dalamnya ya? Ternyata tanpa kita sedari ada beberapa bahan-bahan yang berbahaya yang tidak boleh ada dalam makanan. Antara gangguan kesihatan yang bakal terjadi apabila bahan tersebut dimakan adalah alergi, muntah-muntah sehingga boleh menyebabkan kematian. Berikut adalah bahan-bahan berbahaya yang tidak boleh ada dalam makanan : 1. Formalin Bahan ini apabila terdapat dalam makanan akan menyebabkan kerosakan sistem saraf dan kanker 2. Boraks : dapat menyebabkan alergi kulit, mual-mual, muntah, diare dan kerosakan ginjal 3. Rhodamin B : sejenis bahan pewarna yang dapat menyebabkan kanser, keracunan pada paru-paru, usus, hidung, tekak dan mata 4. Sakarin dan aspartam : sejenis pemanis buatan yang diduga penyebab kanser kandung kemih, tumor otak dan gangguan saraf 5. Styrene, yang berasal dari kemasan berbahan Styrofoam. Bila tanpa sengaja s