Sunday, 28 June 2015

[ Nephrotic Syndrome dan Perawatan ]

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Admin ingin kongsikan artikel seorang doktor Azwan yang berkongsi info berkaitan Nephrotic Syndrome yang mana hari ini ramai juga yang mengalami masalah ini terutama kanak-kanak. Moga ia dapat memberi manfaat kepada anda semua. Selamat Membaca.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Ada seorang pembaca yang bertanya mengenai Nephrotic Syndrome di dalam ruangan chat baru-baru ini (Puan Haza). Kemungkinan ramai di kalangan kita yang tidak tahu apa itu nephrotic syndrome dan mungkin berminat untuk mengetahuinya. Oleh kerana saya pernah bertugas di bahagian Nephrology selama beberapa bulan di HKL beberapa tahun yang lalu, mungkin saya boleh mencuba menjawab soalan ini. Saya harap artikel ini mendapat manfaat dan menambah pengetahuan kita bersama, InsyaAllah.DEFINISI

Nephrotic Syndrome adalah satu penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang. Di dalam buah pinggang yang normal, glomeruli sejenis penapis halus di dalam buah pinggang, berfungsi untuk yang menghalang albumin (sejenis protein) daripada keluar ke dalam air kencing.Di dalam nephrotic syndrome, glomeruli atau penapis ini telah rosak atau bocor. Ini menyebabkan lebih daripada 3 gram protein terkeluar melalui air kencing di dalam masa 24 jam setiap hari daripada badan. Ini dipanggil PROTEINURIA. Ini menyebabkan badan kehilangan banyak protein.


PENYEBAB

Nephrotic syndrome lebih banyak berlaku di kalangan kanak-kanak berbanding orang dewasa. Penyebab kerosakan glomeruli pada pesakit nephrotic syndrome kebanyakannya tidak diketahui (idiopathic). Ada juga disebabkan oleh jangkitan kuman di dalam darah seperti syphilis, penyakit autoantibodi seperti SLE (Systemic Lupus Erythematosus), penyakit darah sejak lahir seperti sickle cell disease dan Kencing manis.

PATHOPHYSIOLOGY

Pengeluaran protein melalui air kencing atau PROTEINURIA menyebabkan badan akan kehilangan banyak protein dari dalam darah atau HYPOALBUMINEMIA. Kekurangan protein di dalam salur darah menyebabkan AIR keluar dari dalam salur darah ke dalam tisu badan. Ini menyebabkan kebengkakan muka, tangan dan kaki yang dipanggil EDEMA atau bengkak air. Hati juga mula menghasilkan lebih banyak lemak di dalam darah sebagai reaksi kehilangan protein maka terjadilah HYPERLIPIDEMIA atau lemak berlebihan di dalam darah.
GEJALA 

Nephrotic Syndrome menyebabkan pengidapnya menjadi lemah dan tidak bermaya. Kencing mereka menjadi berbuih-buih. Mata dan muka kelihatan bengkak pada waktu pagi setelah bangun dari tidur dan kaki kelihatan bengkak pada waktu petang akibat berdiri. Perut kembung, sakit perut dan cirit-birit juga boleh berlaku.

DIAGNOSIS 

1) Air Kencing Dipstick - Level protein yang tinggi di dalam air kencing pada satu-satu masa mungkin disebabkan oleh Nephrotic Syndrome 

2) Air Kencing 24 jam - Air kencing dikumpul selama 24 jam untuk mengira jumlah protein secara lebih tepat. 

3) Darah - Nephrotic syndrome menyebabkan protein yang rendah di dalam darah dan Lipid yang tinggi. Kiraan Creatinine atau Urea yang tinggi di dalam darah menunjukkan fungsi buah pinggang mungkin terganggu

4) Biopsi - Sedikit sampel tisu buah pinggang diambil untuk menentukan jenis-jenis nephrotic syndrome. Ini sangat penting kerana "Minimal Change Nephrotic Syndrome" boleh diubati dan mempunyai masa depan pemulihan yang sangat cerah. 

KOMPLIKASI


Untuk kanak-kanak, penyakit ini boleh membantutkan pembesaran tubuh dan menyebabkan pesakit dimasukkan ke wad hospital sehingga sembuh. Antibodi badan menjadi lemah. Ini menyebabkan pesakit tadi mudah terkena jangkitan kuman yang boleh membawa maut.


Air yang berkumpul di selaput paru-paru dan tisu badan menjadi tempat pembiakan kuman. Ini menyebabkan jangkitan paru-paru dsbg. 

Komplikasi yang menakutkan ialah kegagalan fungsi buah pinggang peringkat akhir atau End Stage Renal Failure (ESRF) di mana buah pinggang tidak lagi dapat berfungsi. 

Darah menjadi pekat kerana air keluar dari salur darah ke tisu berhampiran. Penyakit salur darah seperti salur darah di dalam kaki tersumbat (Deep Vein Thrombosis) boleh berlaku. 

Ubat yang diambil iaitu Steroids juga memberi banyak kesan sampingan. 

PERAWATAN 

Pada kebiasaannya, ubat steroid iaitu prednisolone diberikan mengikut berat badan sehingga tiada protein di dalam air kencing. Kemudian, dos ubat ini akan dikurangkan dengan perlahan-lahan. 

Sekiranya muka dan badan bengkak air sehingga boleh mengancam nyawa, maka diuretics atau ubat kencing akan diberikan mengikut kes-kes dan berhati-hati. 

Protein Albumin akan dimasukkan ke dalam salur darah untuk meningkatkan albumin di dalam darah dan hanya diberikan kecuali di dalam kes-kes tertentu. Pada kebiasaanya ia tidak diberi. 

Antibiotic akan diberi sekiranya terdapat jangkitan 

DIET - Pengambilan garam perlu dikawal. Jangan mengambil garam berlebihan. Pengambilan air juga hendaklah dikawal mengikut kes terutama mengalami bengkak air (Edema) yang teruk. Walaubagaimanapun air tidak perlu dikawal keterlaluan di dalam kes-kes biasa. Pengambilan kalori dan protein yang baik adalah penting untuk pengidap penyakit nephrotic. 

WALLAHU A'LAM

Sumber Rujukanhttp://drazwan.blogspot.com/2007/10/nephrotic-syndrome-dan-perawatan.html


Cadangan Perkongsian Melalui Pengamalan Suplemen Sebagai Remedi Semulajadi Yang Dapat Membantu Masalah Pesakit Ini.

Setelah admin membaca artikel ini, fikiran admin terbayangkan bagaimana kombinasi Jeli Gamat GOLD & Krill Omega Plus serta tambahan air Cell Recipe Plus (CRP) dapat membantu mereka yang mengalami masalah ini.

1) Gamapeptida yang terdapat dalam Jeli Gamat GOLD membantu menjana semula sel-sel baru pada buah pinggang yang rosak atau bocor, bermanfaat untuk mencegah keradangan, mengurangkan rasa sakit, mempercepatkan penyembuhan luka.

2) Menjadi sumber protein yang baik buat pesakit untuk mengantikan semula kehilangan sumber protein daripada badan.

3) Membantu meningkatkan sistem imun badan pesakit supaya dapat melindungi dan mencegah pesakit daripada sebarang ancaman terhadap kesihatan mereka.

4) Gamat yang kaya dengan Omega-3 dapat membantu menguruskan kandungan lemak berlebihan yang dihasilkan oleh hati. Namun, bagi membantu mengawal penghasilan lemak berlebihan secara berterusan atau secara drastik, pengambilan Minyak Krill Omega Plus dapat membantu masalah ini dengan mengawal badan terhadap penghasilan hormon kortisol secara semulajadi.

5) Bagi membantu meningkatkan lagi sistem imun dan bertindak sebagai anti-jangkitan, pesakit boleh diberi minum air Cell Recipe Plus (CRP). Caranya titiskan 5 titis dalam setengah cawan gelas air RO dan minum setiap hari. Pada kanak-kanak 1 titis mencukupi sehari. Namun, disebabkan CRP mempunyai rasa yang sedikit masam dan rasa ini mungkin tidak digemari pada kanak-kanak disyorkan tidak perlu lagi. Tapi bagi dewasa boleh terus minum.

WALLAHU A'LAMWhatsapp 018-359 7495 untuk pesanan

Saturday, 27 June 2015

[ Kandungan Khasiat Dalam Gamat Dan Fungsinya Kepada Badan ]Berikut merupakan kandungan penting yang dijumpai di dalam Gamat berdasarkan kajian yang telah dilakukan ke atas Gamat dan faedah mengamalkan Jeli Gamat GOLD ;
 1. Kolagen 80.0%
 2. Protein 86.8%
 3. Mineral
 4. Mucopolysaccharide
 5. Glucasaninoglycans (GAGs)
 6. Antiseptik semula jadi
 7. Chondroitin
 8. Omega-3, 6, dan 9
 9. Asid Amino


Terdapat kira-kira 50 jenis bahan-bahan biologi aktif yang ditemui dalam Jeli Gamat GOLD. Berikut adalah senarai bahan aktif penting dan faedahnya :

1. Kolagen, Manfaat Kepada Kesihatan

 • Mempercepatkan penyembuhan luka.
 • Mengekalkan kesihatan sendi dan tulang, mencegah osteoporosis.
 • Menjadikan kulit anda menjadi lebih muda, meningkatkan kecantikan dan melambatkan penuaan.
 • Baik untuk paru-paru.
 • Mengurangkan masalah penyakit gastrik / ulser.


2. Protein Asid Amino

 • Terdapat 18 asid amino dengan 9 asid amino penting.
 • Komponen untuk pertumbuhan sel-sel baru, tisu pembaikan.
 • Kaya dengan arginina, komponen sperma dan kolagen.
 • Membentuk antibodi, enzim dan hormon.


3. Protein Lektin

 • Lektin pada gamat mempunyai kesan ke atas jenis kumpulan darah. Lectin mempunyai aktiviti anti-kanser juga mempunyai kesan positif ke atas rintangan virus HIV. Bersama-sama asid amino dapat meningkatkan aktiviti Lektin tripsin aglutinasi, iaitu aktiviti darah dalam proses pembentukan antibodi terhadap bakteria / mikroorganisma yang menjangkiti darah.


4. Glukosaminoglykan (GAGs)

 • Meningkatkan sistem imun, anti-kanser dan anti-tumor.
 • Mencegah keradangan dan mengurangkan rasa sakit, mempercepatkan penyembuhan luka.
 • Mengurangkan paras gula dalam darah dan kelikatan darah, mencegah pembekuan darah, mengawal lemak darah, mengurangkan trigliserida dan kolesterol.
 • Mencegah penuaan pra-matang.
 • Anti-virus dan anti-radioaktif.
 • Melegakan artritis dan sakit sendi.
 • Membantu meningkatkan tahap insulin.


5. Glukosamina dan Kondroitin

 • Mencegah keradangan dan mengurangkan kesakitan.
 • Mengekalkan kesihatan sendi dan tulang, membaiki sendi yang rosak, menyokong kesihatan tulang rawan dan tendon.
 • Meningkatkan sistem imun dan mengekalkan pertumbuhan dan pembangunan.
 • Membantu mengekalkan tulang ligamen.
 • Membantu dan mencegah osteoporosis dan osteoarthritis


6. Mukopolisakarida

 • Mencegah keradangan dan mengurangkan kesakitan.
 • Mempercepatkan penyembuhan luka (6 x lebih cepat).
 • Membolehkan pertumbuhan dan aktiviti sel-sel.
 • Menjadikan kulit menjadi lebih muda, dan meningkatkan kecantikan.
 • Menenangkan dan menstabilkan emosi.
 • Menurunkan tekanan darah tinggi & menstabilkan / darah tinggi
 • Mengekalkan sistem kardiovaskular


7. Omega-3, Omega-6 dan Omega-9

 • Meningkatkan sistem imun.
 • Menyuburkan otak dan jantung.
 • Mengawal tekanan darah, mengawal lemak darah, mengekalkan kedua-dua peredaran darah, mencegah penyakit kardiovaskular.
 • Meningkatkan pembelajaran dan daya ingatan dan mencegah demensia
 • Mengurangkan kelikatan darah, sekali gus mengurangkan risiko serangan jantung.
 • Membantu pembakaran peningkatan tenaga.


8. Saponin

 • Antioksidan, anti-mikrob dan anti-kanser.
 • Meningkatkan sistem imun.
 • Merangsang pembentukan sum-sum tulang, menghasilkan darah dan mencegah anemia.
 • Bertindak sebagai perangsang untuk membantu mati pucuk.
 • Meningkatkan metabolisme tenaga dan keletihan.


9. Vitamin B

A. Vitamin B1 (Thiamin)
 • Sebagai sebahagian daripada enzim.
 • Membantu fungsi sel saraf.
 • Diperlukan untuk pengeluaran tenaga di dalam otak.


B. Vitamin B2 (Riboflavin)
 • Diperlukan untuk metabolisme tenaga dan pembinaan tisu.


C. Vitamin B3 (Niacin)
 • Diperlukan untuk metabolisme tenaga, pencernaan dan sistem saraf yang sihat.


10. Mineral dan Faedah Fungsinya kepada Badan

- Magnesium -

 • Membantu proses metabolik utama dalam badan.
 • Menggerakkan enzim yang penting untuk metabolisme karbohidrat dan asid amino.
 • Peranan dalam pembangunan neural.
 • Mengawal keseimbangan kandungan garam dalam badan.
 • Membantu pertumbuhan saraf, termasuk jantung.
 • Membantu penggunaan dan pertukaran glukosa untuk menjana kuasa.


Aplikasi : Mengatasi kencing manis, mengekalkan tekanan darah, masalah pankreas, kerosakan pembaikan kepada saraf otot, mengekalkan buah pinggang, melegakan gout, gout / sakit sendi, tekanan darah tinggi.

- Fosforus -

 • Dengan kalsium untuk tulang dan gigi pertumbuhan.
 • Bersama-sama dengan karbohidrat, lemak dan protein membantu pertumbuhan, perkembangan dan pembaikan sel-sel, juga untuk kuasa.
 • Merangsang pembangunan dan pertumbuhan otot.


Aplikasi : Mencegah sakit sendi, meningkatkan selera makan, mengekalkan gusi dan gigi, melegakan sistem pernafasan, mencegah aterosklerosis (mengekalkan dinding saluran darah tersumbat).

- Zink -

 • Sebagai komponen insulin dan mengekalkan kesuburan sperma lelaki.
 • Membantu menyembuhkan luka, terbakar dan sebagainya.


Aplikasi : Melegakan sakit sendi, mencegah kemandulan, membantu masalah jerawat, mati pucuk, menguatkan buah pinggang, meningkatkan daya seks, mengatasi kencing manis, luka terbakar penyembuhan.

- Sodium (Natrium) -

 • Bersama-sama dengan kalium, menstabilkan kandungan garam dan keasidan dalam darah dan terlibat dalam pembangunan otot dan saraf.
 • Membantu melarutkan mineral lain dalam darah supaya tidak mendak di dalam saluran darah.


Aplikasi Darah : Mengeluarkan angin, kehilangan berat badan, struktur gigi dan gusi, mengurangkan sakit sendi, membantu badan dalam keadaan demam.

- Copper -

 • Membantu dalam pembentukan hemoglobin dan sel darah merah.
 • Membantu dalam proses metabolisme protein dan penyembuhan.
 • Bersama-sama dengan vitamin C, membentuk elatin (komponen utama dalam serat otot / gentian otot kenyal dalam badan).


Aplikasi : Membantu dalam bengkak, lebam, membantu pernafasan, mengurangkan keletihan.

- Kalium -

 • Mengekalkan otot jantung, sistem saraf dan buah pinggang.
 • Dengan fosforus, membawa oksigen ke otak.
 • Membantu buah pinggang membuang toksin / racun dalam badan.


Aplikasi : sistem pernafasan tidak sakit, membantu dengan kencing manis, mengurangkan strok, membantu jerawat, mencegah sembelit.


whatsapp admin untuk info lanjut 018-359 7495

Friday, 26 June 2015

[ Gamat Sering Dipercayai Sebagai Remedi Semulajadi Yang Berkuasa Untuk Masalah Kesihatan ]


Gamat Dipercayai Merupakan Rawatan Alternatif Yang Berkuasa Untuk Penyakit Seperti :


 1. Kencing Manis - Diabetes - Membantu toleransi gula darah
 2. Mengurangkan Kolesterol LDL dan Trigliserida
 3. Meningkatkan HDL
 4. Mengurangkan Tekanan Darah dan Menstabilkan
 5. Strok
 6. Tekanan darah tinggi
 7. Hepatitis
 8. Koronari Jantung
 9. Meningkatkan sel-sel darah merah
 10. Mengatasi darah anemia
 11. Penyakit Lupus
 12. Batu karang - Pundi kencing
 13. Sakit sendi - Artritis Tulang
 14. Masalah pencernaan - Gastrik Kronik
 15. Masalah Pernafasan - Sesak nafas - Paru-paru
 16. Mengurangkan masalah pernafasan
 17. Tumor, Cyst dan Kanser
 18. Mengekalkan Kecantikan Kulit
 19. Penyakit kulit Penyembuhan - Psoriasis / ekzema
 20. Merawat Jerawat / jerawat
 21. Sebagai anti-oksida menawarkan analgesik,
 22. Anti-kulat, anti bakteria dan manfaat anti-kanser.
 23. Sebagai Antiseptik dan Asli penangkap Sakit
 24. Mempercepatkan penyembuhan luka selepas pembedahan (antiseptik)
 25. Mempercepatkan penyembuhan luka selepas bersalin
 26. Sebagai ubat tahan sakit semula jadi (paracetamol 2x)

Ini berdasarkan pengalaman diri pengamal gamat dan sesetengahnya telah terbukti dapat membantu masalah kesihatan manusia melalui kajian yang telah dijalankan oleh para saintis dalam dan juga luar negara.

Walaupun begitu, ada juga mereka yang mengamalkan pemakanan gamat ini tidak memberi kesan yang positif sebagaimana orang lain. Apapun tiadalah rugi kita mencuba sebagai ikhtiar kita. Yang menyembuhkan itu semua dengan keizinan Allah S.W.T.. Namun, tidaklah Allah menciptakan sesuatu dengan sia-sia. Wallahulam.

Whatsapp admin untuk info lanjut tentang produk Jeli Gamat GOLD Luxor 018-359 7495


Wednesday, 24 June 2015

[ Boleh Ke Makan Banyak Suplemen?? ]


Ramai yang bertanya kepada saya, boleh ke makan banyak suplemen? Jawapan saya sebenarnya ialah kita tak perlu makan banyak suplemen tapi kita hanya makan untuk apa yang kita perlukan sahaja.

Dalam kalangan kita ada 3 golongan iaitu golongan yang suka makan suplemen, tak makan suplemen dan juga yang anti suplemen.

Sebelum tu kita kena faham Apa Itu Suplemen?

Suplemen ialah makanan tambahan. Jadi, bila maknanya makanan tambahan, kita hanya perlu tambah mana yang tak cukuplah.

Ok lah saya bagi contoh ye. Kena belajar biologi badan sikit lah ye hihi. Badan kita perlukan beberapa elemen nutrien seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, protein, karbohidrat dan sebagainya. Jadi dari mana kita nak dapatkan semua sumber tu? Sudah semestinya daripada pemakanan kita seharian betul x?

Tahukah kita bahawa setiap hari badan kita memerlukan 50 jenis nutrien penting untuk memastikan semua fungsi sistem tubuh badan dapat berjalan dengan lancar.

Tapi kita tidak pernah tahu sama ada keperluan badan kita terhadap nutrien tu cukup atau tidak kan? 

Sebenarnya ada tanda2 yang kita boleh tahu yang badan kita ni sebenarnya kekurangan nutrien atau zat. Antaranya rasa keletihan, selalu tidak sihat, sukar untuk fokus, sembelit, stres dan sebagainya.

Ada ketikanya kita rasa selera makan kita bertambah. Masalah kita pula bila kita rasa "hendak makan" kita banyak mengambil makanan yang tinggi karbohidrat, berlemak dan sebagainya. Keadaan ini mendatangkan kesan lain pula antaranya menyebabkan berat badan kita meningkat.

Selain itu, pemakanan kita hari ini agak berbeza berbanding dahulu. Kebanyakkan apa yang kita makan hari ini penuh dengan bahan kimia bermula daripada proses penghasilan, pemprosesan sehingga terhidang menjadi makanan. 

Contohnya, ayam yang kita makan hari ini kebanyakkannya ayam yang disuntik dengan antibiotik serta bahan lain bagi mempercepatkan proses tumbesarannya.

Sayur-sayuran pula yang kita makan hari ini penuh dengan kandungan bahan kimia seperti pestisid dan ada setengahnya terdiri daripada hasil pengubahsuaian genetik (GMO).

Malah buah-buahan juga kebanyakkan kita hanya makan hampas sahaja kerana buah-buahan yang kita makan hari ini kebanyakkannya masak bukan di atas pokok tetapi diperam atau menggunakan bahan kimia untuk mempercepatkan proses kematangannya.

Oleh sebab itulah kita perlukan suplemen untuk cover semula nutrien2 penting yang diperlukan daripada sumber pemakanan kita yang tidak cukup itu supaya kita boleh kekal sihat dan bertenaga.

Nanti saya kongsikan pula tips-tips untuk memilih suplemen ok..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...