Kesan Jika Anda Duduk Terlalu LamaRAMAI yang masih tidak menyedari bahawa duduk terlalu lama di depan komputer atau bekerja selama berjam-jam secara pasif di atas kerusi akan membuat otot-otot tubuh kita terasa kaku, keras dan mata menjadi pedih. Malah, selain keluhan ringan tersebut tersembunyi juga ancaman lain yang berisiko bagi kesihatan.

New Zealand Medical Journal dalam edisi terbaru, melaporkan kajian dari Institut Penyelidikan Perubatan New Zealand menunjukkan bahawa pekerja pejabat yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku. Penyelidik mendapati, satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana mengidap trombosis pembuluh darah vena (DVT) atau darah beku, adalah mereka yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer.

Penyakit Deep Vein Thrombosis (DVT) ini adalah disebabkan darah beku yang menyebabkan salur pembuluh darah terutamanya di bahagian peha dan betis tersumbat. Keadaan ini berlaku kerana aliran darah yang tidak baik hasil dari aktiviti yang pasif dan rehat yang berlebihan.

Hal ini akan diburukkan lagi apabila bilik yang diduduki berhawa dingin di mana udara yang sejuk itu mempercepatkan kadar pembekuan darah terutama di bahagian kaki.

Ketua penyelidik, Profesor Richard Beasley berkata sebahagian pekerja pejabat yang mengidap masalah itu duduk di depan skrin komputer selama lebih 10 jam sehari. Masalah ini biasanya dihadapi oleh pekerja dalam industri teknologi maklumat dan pusat panggilan.

Sekitar 34 peratus dari 62 sampel yang mengalami gumpalan darah adalah mereka yang dalam jangka waktu lama bekerja dengan duduk di kerusi, sementara 21 peratus penderita lainnya adalah terdiri dari mereka yang melakukan perjalanan jarak jauh menaiki kapalterbang, seperti disiarkan oleh AFP.

Apakah Pilihan Anda Untuk Mencegah?

Berita baik kepada anda, kombinasi produk Jeli Gamat GOLD dan BioCore Cholite merupakan suplemen pencegahan sepanjang hayat yang terbaik untuk anda. Jeli Gamat Gold yang bertindak menguatkan fungsi organ terutama Jantung dalam memastikan darah dapat dipam dengan baik supaya darah dapat mengalir lancar ke seluruh badan di samping ia membantu melancarkan peredaran darah yang pekat akibat kolesterol serta membantu menguatkan fungsi sendi sendi dan otot. BioCore Cholite pula, merupakan produk pemakanan kesihatan tambahan yang dirumuskan dari 3 jenis kandungan semula jadi iaitu Red Yeast Rice, Nattokinase & Ekstrak Ginkgo Bilola yang dapat membantu mengurangkan risiko 3 "tinggi-tinggi" iaitu Kolesterol Tinggi, Risiko Bekuan Darah Tinggi & Tekanan Darah Tinggi. Keseluruhannya ia untuk menjaga keseluruhan kesihatan kardiovaskular!

#Kredit To General knowledgeUntuk Pesanan (klik)


# Like & Share!

Comments

Popular posts from this blog

Khasiat & Manfaat Jelly Gamat GOLD Luxor

5 Penyebab Jantung Bengkak

Gamat Anti Kanser