Tuesday, 7 August 2012

Apa Itu Kolagen?



KOLAGEN adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan.. Ia menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.. Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.

Kolagen terdapat pada kornea, kanta mata. kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon, rawan sendi, dan gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti buah pinggang, jantung serta sistem limfatik.

Terdapat 29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.

Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi.

Kolagen II : tulang rawan (komponen utama tulang rawan), mata.

Kolagen III : reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tisu lembut seperti hati, jantung, tulang sumsum, arteri, kulit, usus, rahim.

Kolagen IV : membentuk asas kepada sel membran dasar (serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.

Kolagen V : permukaan sel, rambut dan uri.

FUNGSI KOLAGEN

Menghasilkan asid amino penting seperti : 
Lysin, prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.

Hydroxyprolin - memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang glisin - melembapkan kulit.

Alanin, prolin dan asparagin - menstabilkan struktur, melembap, menegang dan menganjalkan kulit lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.

Arginin - memudahkan tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.

Mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
Melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif.
Menegang, menganjal dan melembapkan kulit.
Menampung air dalam tubuh.

Meningkatkan penyerapan kalsium.

Menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit.

Meningkatkan isyarat induks.

Menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik.

KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN

Memelihara ketegangan dan keanjalan kulit.
Memelihara kelembapan kulit
Menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
Menguatkan otot dan tulang
Membantu hati dalam proses detoksifikasi (buang toksin)
Memelihara kelenturan sendi
Mengurangkan keradangan(inflammation)
Memberi tenaga
Membantu pola tidur
Memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.

Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis (sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.

TANDA TANDA PENUAAN

 • kulit kusam
 • tak bermaya
 • tiada seri
 • kulit kedut dan mula kendur
 • pigmentasi kulit
 • cepat letih dan lesu
 • sakit badan dan sendi
 • mudah lupa
 • kurang penglihatan

KOLAGEN YANG DIAMBIL SEBAGAI SUPLEMEN MAKANAN

 • Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terulung.
 • Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit.
 • Kolagen hidrolisis adalah suplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi masalah fizikal Ia adalah dari jenis kolagen1.
 • Berat molekul rendah daripada 1000 adalah lebih mudah dicerna dan cepat diserap ke dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks dari kambing, lembu atau babi seberat 400 000.
 • Menyediakan predigested collagen telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
 • Kolagen ikan dapat mempertahankan bentuk struktur asalnya iaitu rangkaian `Triple Helix', struktur bentuk yang sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan penemuan terpenting abad ini.
 • Memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
 • Menyediakan asid amino yang penting yang sering tiada dalam pemakanan. Ia mengandungi 20 asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino essential (tidak ada tryptophan).
 • Memberikan nisbah asid amino yang diperlukan untuk pembentukan kolagen dalam badan. Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
 • Menyediakan prolin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tissue, dan untuk mengekalkan fungsi sel.
 • Mengandungi arginin yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan.
 • Mengandungi asid amino yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan otot. Lebih banyak otot tanpa lemak meningkatkan kadar metabolisme. Ini mencepatkan kadar pembakaran lemak .
 • Lemak yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa lemak diubah menjadi tenaga. Akibatnya, ramai orang merasai peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.
 • Mengandungi glucosamin dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong baikpulih tisu penyokong terutamanya pada sendi.
 • Menyediakan penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan. Kesannya melembapkan dan meningkatkan kekenyalan serta ketegangan kulit.
 • Merupakan bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan. Ini penting bagi olahragawan untuk memulihkan kadar protein selepas latihan.
 • Mempercepatkan process pemulihan kecederaan
 • Meningkatkan kewaspadaan mental, kejernihan mental, konsentrasi.
 • Ia boleh membentuk dan menegangkan badan.
 • Peningkatan tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
 • Memelihara dan menguatkan rambut dan kuku.
 • Ia membantu menegang kulit dalam melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan nitrogen positif yang penting dalam menyokong nutrisi bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang rawan
 • Hati manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan tahap tenaga.
 • Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.

Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis (sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.

BAGAIMANA SAYA BOLEH MENGAMALKAN KOLAGEN YANG BERKUALITI PADA HARGA BERPATUTAN ?


Dengan mengamalkan Jeli Gamat GOLD, anda akan menikmati khasiat kolagen yang paling tinggi kerana dalam Jeli Gamat GOLD mengandungi 86% terdiri deripada kolagen. Bukan setakat Kolagen, Jeligamat GOLD juga mengandungi sebatian Bio-aktif, Mukopolisakarida, Kondroitin Sulfat & Glukosamina (GaGs), Omega 3 & 8 Zat galian yang diperlukan badan manusia.



Untuk info berkaitan produk Jeligamat GOLD klik sini :

Borang Tempahan (klik sini)

Kempen Pembersihan Lengkap Diri Anda

Kenapa Anda Perlu Jeli Gamat GOLD & Spirulina Pacifica?


Apakah yang menyebabkan sebatang pokok yang besar boleh hidup lama dan kekal kuat sebagaimana seperti di dalam gambar di atas?

Jawapannya ada 2 sebab utama, Pertama kerana AKARnya yang sihat, kuat & panjang yang membolehkan ia menyerap segala nutrien dan air yang diperlukan oleh pokok. Keduanya adalah kerana BAJAnya yang betul dan mencukupi untuk ia kekal sihat dan kuat.

Persoalannya, apakah 'AKAR' & 'BAJA' kepada manusia?


Pada manusia pula, AKAR adalah ibarat SEL dalam badan manusia yang merupakan asas kepada manusia. Manakala, BAJA yang diperlukan SEL dalam badan manusia adalah MAKANAN YANG SEIMBANG.


Sel sangat penting kepada badan manusia kerana dari SEL akan terbentuknya TISU. Dengan gabungan lapisan TISU akan membentuk ORGAN seperti Jantung, Hati, Buah Pinggang dll. Gabungan beberapa fungsi ORGAN akan membentuk beberapa SISTEM penting dalam tubuh badan manusia dan akhirnya terbentuklah kita hasil kombinasi beberapa sistem penting dalam tubuh manusia membentuk kita seperti hari ini.

Namun, setiap hari sel kita akan rosak disebabkan faktor-faktor seperti makanan, pencemaran, radikal bebas, kesan radiasi dan sebagainya yang menyebabkan sel akan sakit dan akhirnya menyebabkan penyakit seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, masalah jantung, kanser dan sebagainya.



Jadi, sel yang rosak ini perlu dirawat segera supaya tidak memudaratkan kesihatan kita. Kita perlukan 'DOKTOR' yang boleh merawat sel-sel dalam badan kita. Jika ada doktor yang menjadi jiran kita tentu kita berasa seronok dan lega kerana jika kita sakit ada doktor yang boleh mengubati kita. 

Bayangkan jika terdapat 'DOKTOR' yang tinggal di dalam badan kita dan merawat sel kita siang dan malam mesti kita seronok bukan. Jadi apakah doktor yang boleh merawat sel kita setiap hari, siang dan malam?

Jawapannya adalah JELI GAMAT GOLD.




 Kesan Sel yang rosak dan telah dirawat oleh JELI GAMAT GOLD


LANGKAH SETERUSNYA...

Setelah Sel dirawat, sel juga memerlukan 'BAJA' sebagai makanannya untuk ia terus kekal sihat. Menurut kajian, Sel memerlukan 50 zat setiap hari. Dan Makanan untuk Sel adalah Luxor Spirulina Pacifica di mana di dalam Spirulina terdapat 46 zat yang diperlukan oleh Sel. Spirulina Pacifica berfungsi atas 3 sebab utama :

1. Makanan Paling Seimbang 
2. Membersih & Menyingkirkan Toksin
3. Mencegah Kanser

   

Menurut kajian, Diet orang Malaysia kebanyakkan kita mengambil 80% makanan yang berasid dan hanya 20% sahaja pengambilan makanan kita berunsurkan alkali. Ini tidak baik untuk kesihatan kita kerana badan yang berasid akan menyebabkan kita kelesuan, kehadiran asid urik dan toksin yang tinggi dalam badan & perkara yang menakutkan sebenarnya badan yang mengandungi banyak asid merupakan medium yang sangat disukai sel kanser. Diet yang terbaik adalah kita perlu mengambil 80% makanan beralkali dan hanya 20% makanan berasid.


BERITA BAIK UNTUK ANDA... 


Spirulina Pacifica merupakan 100% alkali dan ia dapat meneutralkan asid dalam badan kita. 

Selain itu, ia mengandungi 5 zat utama iaitu Mineral & Vitamin untuk fungsi badan yang sihat, Lemak & Karbohidrat yang mengandungi Serat & Polisakarida sebagai sumber tenaga dan haba serta Protein sebagai sumber pembinaan darah dan tisu badan.

Juga mengandungi 4 pigmen semulajadi iaitu Beta Karotena - Anti barah, Klorofil - Pembuangan toksin & Meningkatkan sistem pertahanan badan, Xantofil - Anti barah & Fikosainin - Merencat pertumbuhan sel barah.


Barah Payudara


Pada tahun 1960, antara 20 wanita, 1 menghidapi barah payudara. HARI INI, antara 8 wanita, 1 menghidapi barah payudara.

Mengikut fakta, barah payudara adalah punca utama kematian bagi wanita berumur antara lingkungan 35 - 54 tahun.

CEGAHLAH SEBELUM PARAH!!


SIAPAKAH YANG MEMERLUKAN?


SEMUA GOLONGAN UMUR




-->

1. KANAK-KANAK / REMAJA / DEWASA

2. AHLI SUKAN /AWET MUDA / KECANTIKAN

3. Masalah Alahan; kulit, resdung

4. Masalah sistem pernafasan - LELAH

5. Masalah USUS / GASTRIK / BUASIR

6. Sakit Sendi / Urat

7. Ibu Hamil / Bersalin

8. Selepas pembedahan

9. Penyakit Kronik seperti Kencing Manis, Tekanan darah Tinggi / Rendah, Jantung & Kanser

Secara ringkasnya Jeli Gamat GOLD & Spirulina Pacifica memenuhi keperluan 5K + 1 iaitu :

1. KESIHATAN


2. KECANTIKAN


3. KECERGASAN


4. KEBERSIHAN


5. KENIKMATAN (SUAMI & ISTERI)


Jika anda dapat membantu masyarakat untuk memenuhi keperluan 5K ini, tambahan manafaat untuk anda, anda akan mendapat K yang ke-6 iaitu :


Jadi rebutlah peluang ini, kepada anda yang mempunyai keperluan salah satu daripada 5K di atas, secara automatik anda sebenarnya juga mendapat K yang lain secara PERCUMA pada kos yang rendah dan boleh dinikmati untuk jangka masa panjang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...